Jubileumsfest!

Köp här

Marknadens bästa garantipaket!

Provcykla i 14 dagar!

Säkra betalningar med Klarna

Tvätta din elcykel

Rengöra cykelkedja och vajrar

Cykelns kedja och vajrar behöver regelbundet smörjas och rengöras. Detta är extra viktigt om du ofta cyklar på grusvägar eller vintercyklar. Cykelkedjan rengör du från damm och grus med lättflytande olja eller kedjerengöringsvätska. Undvik fettlösande medel då det kan skada kullager. När kedjan är ren skall den smörjas med cykelolja eller symaskinsolja. Det är mycket viktigt att hålla kedjan ren och smord för att inte slita ut den i förtid. Vajrar och vajerhöljen bör smörjas med cykelolja för att hålla undan fukt. Droppa in olja i varje ände av vajerhöljet så att det rinner in en bit. Du kan även dra i broms-/växelreglaget några gånger för att få oljan att tränga in lite längre. Droppa även lite olja i rörliga leder på bromsoket, men undvik att spilla olja på bromsklossarna.

Rengöra cykelns detaljer

Små metalldetaljer, såsom skruvhuvuden, kan ofta utsättas för ansamlingar av vatten på din cykel. När metallskruvar utsätts för långvarig väta medför det ofta ful ytrost. Ytrosten har inte någon direkt funktionell nackdel, men kan vara nog så irriterande att ha på sin cykel. Om du vill motverka ytrost rekommenderar vi att smörja skruvhuvuden, muttrar och brickor med exempelvis teflonspray. Detta verkar vattenavvisande och förhindrar bildning av ytrost.

Rengör cykeln

Tvätta gärna din cykel ofta, men undvik att spruta vatten direkt mot cykeln och använd aldrig starka rengöringsmedel. Detta riskerar att tränga in i cykelns elektronik samt kullager och förstöra dem. Använd istället en fuktad trasa för att torka bort smutsen med milt rengöringsmedel, t.ex. tvål. Det går bra att vaxa cykelns ram medvanligt bilvax. Avsluta med att sätta tillbaka batteriet. Tänk på att cykeln ska vara helt torr innan du monterar batteriet igen.

Hur ofta bör du tvätta din cykel?

Hur ofta du behöver tvätta din elcykel beror helt på hur mycket och på vilket sätt du använder den. Generellt mår dock cykeln bra av att tvättas regelbundet. Tänk på att vinterväder och vägar med mer grus och lera sliter extra mycket på cykelns komponenter. Cyklar du under dessa förhållanden bör du tvätta din cykel oftare.

Om Evobike

Evobikes elcyklar är utvecklade och designade i Norrtälje, norr om Stockholm, där vi även har våra 5000 m2 stora kontors- och lagerlokaler. Tillverkningen sker huvudsakligen i vackra Aveiro, Portugal.

Läs mer här

Våra andra butiker

Handla och betala tryggt hos oss:

KlarnaDHL