3000:- RABATT PÅ ALLA ELCYKLAR

Marknadens bästa garantipaket!

Provcykla i 14 dagar!

Säkra betalningar med Klarna

Köpguide elcykel

Funderar du på att köpa en elcykel? Läs vår köpguide och var väl förberedd inför ditt köp. Här har vi sammanställt våra bästa tips inför köp.

1. Kartlägg ditt behov

Innan du vet vilken typ av elcykel du ska köpa är det bra att kartlägga ditt eget behov - hur ofta kommer du använda din cykel, hur långa sträckor kommer du cykla, kommer du använda den för att cykla till jobbet eller i mer sportsammanhang? Vill du kunna få plats med alla barn? Har du kartlagt dina behov är det enklare för dig att välja en modell som passar just dig.

3. Motor

På en elcykel kan motorn sitta på lite olika ställen och placeringen påverkar till viss del funktionen. På de flesta av våra elcyklar sitter motorer från välkända kvalitetsmärket Bafang. Våra elcyklar har tre olika placeringar: navmotor i framhjulet eller i bakhjulet och en så kallad mittmotor som är placerad vid vevpartiet. Motor i framhjulet har man normalt när cykeln har fotbroms medan motor i bakhjulet är vanligt på cyklar med så kallade utanpåliggande växelsystem. En navmotor passar väldigt bra för city- och landsvägscykling. De ger bra fart och upplevs som väldigt starka. En mittmotor aktiveras med hjälp av en trycksensor. Det gör att elcykelns motor assisterar mer ju hårdare du trampar. Vid en brant uppförsbacke kommer alltså en motor med trycksensor att ge dig mer motorassistans, även om du trampar långsammare än tidigare.

4. Batteri och räckvidd

Tillsammans med hur mycket du själv trampar är det huvudsakligen batteriet som påverkar hur lång räckvidd en elcykel har. En mängd andra faktorer påverkar såklart också såsom underlag, däcktryck och hur kuperat det är där du cyklar. På vissa av våra cyklar är batteriet placerat under pakethållaren medan andra har batteriet fäst mot ramen. Oavsett placering är cykeln dock lika stabil tack vare våra robusta ramar. För den som vill komma lite extra långt per laddning finns det större batterier att köpa till de flesta av våra modeller. Valet gör du inne på produktsidan efter att du har valt färg på din cykel.

5. Växlar

Det finns två olika typer av växelsystem; utanpåliggande och navväxlar. De utanpåliggande systemen finns normalt på lite sportigare elcyklar och kännetecknas genom att det finns flera synliga drev på bakhjulet. Dessa växelsystem ger en stor bredd i utväxlingen, d.v.s. att skillnaden mellan lägsta och högsta växel är väldigt stor. Ett populärt växelsystem för dig som cyklar lite längre sträckor. För navväxelsystem finns s.k. planetväxel inuti baknavet. Dessa system är mycket driftsäkra och behöver nästan ingen service. Om du vill ha en elcykel med fotboms är navväxelsystem det enda alternativet. Våra elcyklar med navväxel finns med antingen tre eller sju växellägen, båda från Shimano. Antalet växlar påverkar hur enkelt och effektivt du kan framföra din elcykel, alltså detsamma som vid en vanlig cykel.

6. Bromsar

Bromsarna är av naturliga skäl viktiga på en elcykel. Det finns olika typer av bromsar på elcyklar som alla har sina fördelar. Fälgbromsar är små klossar som bromsar direkt mot fälgen. Den vanligaste typen av fälgbromsar är så kallade V-bromsar. Dessa finns oftast på vanliga cyklar och är inte supervanliga på elcyklar. Bland våra cyklar är det bara vår hopfällbara cykel EvoBike Travel som har fälgbromsar. Skivbromsar är effektiva och fungerar bra i alla väder. Skivbromsar kan vara antingen mekaniska (stålvajer) eller hydrauliska (oljetryck). De hydrauliska bromsarna är betydligt mer effektiva och justeras av sig själv i takt med att bromsklossarna slits, vilket är praktiskt. Fotbroms innebär att man bromsar genom att trampa bakåt med pedalerna. Dessa system är väl beprövade genom åren och finns på våra klassiska elcyklar med navväxelsystem.

7. Garanti

Det är såklart viktigt att undersöka vad för garantier som följer med den elcykel du väljer att köpa. Vi på EvoBike är väldigt stolta över våra garantier och vågar påstå att vi har marknadens bästa garantier för elcyklar. Vi ger alltid två års garanti på våra elcyklar, inkl. batteriet, och har dessutom fem års motorgaranti samt hela tio års ramgaranti.

8. Att tänka på efter köpet

Precis som för vanliga cyklar så finns en del skötselråd att följa för att få ut mest av din elcykel. Som för alla nyinköpta cyklar är det rekommenderat att utföra en första service för att göra mindre efterjusteringar och kontrollera så att inga skruvar är lösa. Vidare finns råd om hur du vinterförvarar elcykeln rätt eller ser över den när våren och cykelsäsongen närmar sig.

Om EvoBike

Evobikes elcyklar är utvecklade och designade i Norrtälje, norr om Stockholm, där vi även har våra 5000 m2 stora kontors- och lagerlokaler. Tillverkningen sker huvudsakligen i vackra Aveiro, Portugal.

Läs mer här

Våra andra butiker

Handla och betala tryggt hos oss:

PostnordKlarna