Kundservice

Att tänka på vid köp av elcykel


Funderar du på att införskaffa dig en cykel? HÄR kan du läsa tio anledningar till varför det är en bra idé. Har du redan bestämt dig för att köpa en? Här kommer en rad tips på saker att tänka på innan du köper en elcykel.

1. Utgå från just ditt behov
Innan du vet vilken typ av elcykel du ska köpa är det bra att kartlägga ditt eget behov - hur ofta kommer du använda din cykel, hur långa sträckor kommer du cykla, kommer du använda den för att cykla till jobbet eller i mer sportsammanhang? Vill du kunna få plats med alla barn? Har du kartlagt dina behov är det enklare för dig att välja en modell som passar just dig.


2. Välj cykel utifrån behov
När du väl har koll på hur ditt behov ser ut, då är det dags att undersöka vilken cykel som passar bäst för just dig - vi på EvoBike har en elcykel för alla.

Till barnfamiljen
Kanske räcker det inte att utrusta elcykeln med barnsits för din familj? Ingen fara, vi har alternativ även för dig som behöver få med fler än ett barn på cykeln. EvoBike Cargo är den perfekta lösningen för dig som vill få plats med både barn, hund och matkassar. Vill du ändå ha en vanlig elcykel? Då har vi cykelvagnar som rymmer upp till två barn och smidigt fästs på din vanliga elcykel.

Psst?
Vill du fästa en barnstol på din pakethållare? Då kan det vara bra med ett batteri som är fäst mot ramen istället för under pakethållaren.

Till dig som cyklar lite längre sträckor
Ska du använda elcykeln för att pendla till arbetsplatsen eller vill du helt enkelt ha en lite sportigare elcykel? Då tycker vi att du skall kika närmare på EvoBike Sport-8 samt Sport-8 Mid Drive. Sport-serien har utvecklats med prestanda och pris i fokus. Dessa modeller har vunnit flera stora elcykeltester de senaste åren och är riktigt sköna att cykla långt med.

Till dig som är på resande fot
Har du husvagn, husbil eller båt? Eller är du ofta på roadtrip med bilen? Då är EvoBike Travel perfekt för dig. EvoBike Travel är en kompakt och hopfällbar elcykel som smidigt monteras upp och ner utan att några verktyg behövs. Trots det kompakta formatet bibehåller den en riktigt bra cyklingskänsla. Geometrin är väl genomtänkt så att även en fullvuxen person upp till cirka 190 centimeter cyklar på den utan problem. Du glömmer snabbt bort att det är en fällbar cykel det handlar om när du använder EvoBike Travel.

Till den stilmedvetne
Lite snyggare och lite mer designad. Det är vår EvoBike Classic - en modern elcykel med retrodesign och högsta komfort. EvoBike Classic har mängder av designdetaljer såsom pakethållare, stänkskärmar och kedjeskydd lackerade i samma färg som resterande cykel. Dessutom har EvoBike Classic lädersadel och läderhandtag (syntet) vilket ger ett lyxigt och tidlöst intryck. Den främre pakethållaren påminner om traditionella post- eller militärcyklar och ger Classic-serien både ett läckert utseende samt en utmärkt lastkapacitet.


3. Motor
På en elcykel kan motorn sitta på lite olika ställen och placeringen påverkar till viss del funktionen. På de flesta av våra elcyklar sitter motorer från välkända kvalitetsmärket Bafang. Våra elcyklar har tre olika placeringar: navmotor i framhjulet eller i bakhjulet och en så kallad mittmotor som är placerad vid vevpartiet. Motor i framhjulet har man normalt när cykeln har fotbroms medan motor i bakhjulet är vanligt på cyklar med så kallade utanpåliggande växelsystem. En navmotor passar väldigt bra för city- och landsvägscykling. De ger bra fart och upplevs som väldigt starka, samtidigt som de kostar mindre än mittmotorer. Med en navmotor får du helt enkelt mycket elcykel för pengarna. Elcyklar med navmotor har en sensor som känner av rörelsen från när du trampar och då aktiverar motorn. Via kontrollpanelen på styret kan du ställa in exakt hur mycket motorassistans du vill ha.

En mittmotor är ofta lite dyrare och är väldigt trevliga om du cyklar mycket i exempelvis branta backar. En mittmotor aktiveras med hjälp av trycksensor vilket ger mer motorassistans ju hårdare du trampar. Så om det plötsligt blir tungt att trampa och du inte hinner växla ner kommer en motor med trycksensor att ge dig mer motorassistans, även om du kanske trampar långsammare än tidigare. Med trycksensor behöver man inte reglera motorstyrkan via elcykelns kontrollpanel så mycket, eftersom trycksensorn reglerar motorassistansen.


4. Batteri och räckvidd
Tillsammans med hur mycket du själv trampar är det huvudsakligen batteriet som påverkar hur lång räckvidd en elcykel har. En mängd andra faktorer påverkar såklart också såsom underlag, däcktryck och hur kuperat det är där du cyklar. På vissa av våra cyklar är batteriet placerat under pakethållaren medan andra har batteriet fäst mot ramen. Oavsett placering är cykeln dock lika stabil tack vare våra robusta ramar. För den som vill komma lite extra långt per laddning finns det större batterier att köpa till de flesta av våra modeller. Valet gör du inne på produktsidan efter att du har valt färg på din cykel.

Våra elcyklar är utrustade med litiumbatterier med märkesceller från Samsung eller LG. Vad är då positivt med märkesceller? Dessa celler håller normalt högre kvalitet jämfört med sk "no name"-batterier. Dessutom har dessa välkända leverantörer en helt annan policy kring viktiga områden som arbetsförhållanden och miljöaspekten under produktionen.


5. Växlar
Det finns två olika typer av växelsystem; utanpåliggande och navväxlar. De utanpåliggande systemen finns normalt på lite sportigare elcyklar och kännetecknas genom att det finns flera synliga drev på bakhjulet. Dessa växelsystem ger en stor bredd i utväxlingen, d.v.s. att skillnaden mellan lägsta och högsta växel är väldigt stor. Ett populärt växelsystem för dig som cyklar lite längre sträckor.

För navväxelsystem finns s.k. planetväxel inuti baknavet. Dessa system är mycket driftsäkra och behöver nästan ingen service. Om du vill ha en elcykel med fotboms är navväxelsystem det enda alternativet. Våra elcyklar med navväxel finns med antingen tre eller sju växellägen, båda från Shimano. Antalet växlar påverkar hur enkelt och effektivt du kan framföra din elcykel, alltså detsamma som vid en vanlig cykel.


6. Bromsar
Bromsarna är av naturliga skäl viktiga på en elcykel. Det finns olika typer av bromsar på elcyklar som alla har sina fördelar. Fälgbromsar är små klossar som bromsar direkt mot fälgen. Den vanligaste typen av fälgbromsar är så kallade V-bromsar. Dessa finns oftast på vanliga cyklar och är inte supervanliga på elcyklar. Bland våra cyklar är det bara vår hopfällbara cykel EvoBike Travel som har fälgbromsar.

Skivbromsar är effektiva och fungerar bra i alla väder. Skivbromsar kan vara antingen mekaniska (stålvajer) eller hydrauliska (oljetryck). De hydrauliska bromsarna är betydligt mer effektiva och justeras av sig själv i takt med att bromsklossarna slits, vilket är praktiskt. Fotbroms innebär att man bromsar genom att trampa bakåt med pedalerna. Dessa system är väl beprövade genom åren och finns på våra klassiska elcyklar med navväxelsystem.


7. Garanti
Det är såklart viktigt att undersöka vad för garantier som följer med den elcykel du väljer att köpa. Vi på EvoBike är väldigt stolta över våra garantier och vågar påstå att vi har marknadens bästa garantier för elcyklar. Vi ger alltid två års garanti på våra elcyklar, inkl. batteriet, och har dessutom fem års motorgaranti samt hela tio års ramgaranti. Du kan läsa mer om vår trygghetsgaranti HÄR.


8. Att tänka på efter köpet
Precis som för vanliga cyklar så finns en del skötselråd att följa för att få ut mest av din elcykel. Som för alla nyinköpta cyklar är det rekommenderat att utföra en första service för att göra mindre efterjusteringar och kontrollera så att inga skruvar är lösa. Vidare finns råd om hur du vinterförvarar elcykeln rätt eller ser över den när våren och cykelsäsongen närmar sig. LÄS våra guider så kommer du vara välinformerad i ditt liv som elcykelägare.