Kundservice

Att cykla alla dagar, året runt.


När vinden blåser kall, mörkret har sänkt sig över norden och kylan biter i kinderna då trampar Jessica ändå på.
För Jessica har bestämt sig - hon ska ta cykeln till jobbet varje dag, oavsett väder, året om.


När jag träffar Jessica är det på hennes förstukvist. Hon kommer precis ut från där hon bor med sin familj och är iklädd funktionskläder, stövlar och ska precis knäppa hjälmen över mössan.
Jessica ska ta med mig ut på en cykeltur och samtidigt ska vi avhandla vad som fick henne att börja cykla varje dag samt vad som kan vara bra att tänka på.

Vi cyklar längs bilvägen för att tidigt svänga in på en cykelväg.
- Jag föredrar cykelvägar och tar dom framför den snabba bilvägen. Här känner jag mig mer säker och behöver inte trängas med bilar och lastbilar, säger Jessica

Vägen slingrar sig vidare och jag kämpar på för att hinna med Jessica som trampar på för glatta livet.

- Jag tog beslutet att cykla varje dag, året om, oavsett väder för 2 år sedan. Ska jag vara ärlig hade jag inte superstor tro på mig själv. Jag trodde jag skulle fuska och ta bussen minst en gång i veckan. Men efter att ha cyklat i några veckor så insåg jag vilka otroliga fördelar det hade att cykla varje dag. Inte bara sparar jag in busskortet, det går också snabbare för mig att cykla till jobbet och jag sparar således tid, värdefull tid som jag sedan lägger på min familj. Förutom det så mår jag självklart fysiskt bättre men framförallt bättre psykiskt. Att röra sig varje dag gör mig mer klartänkt och mitt humör är mycket bättre. Tröskeln att ta sig ut, även när dagsformen inte är på topp, blir heller inte så hög när jag kan välja att få bra hjälp av motorn på min cykel.

När jag ber om tips på vad som är bra att tänka på för året-runt-cyklande säger Jessica
- Ska du cykla varje dag är det såklart bra att vara rätt klädd. Beroende på din körstil, hur långt du har att cykla och färdvägen. Själv vill jag inte komma fram alldeles svettig till jobbet, så ser till att cykla i ett relativt lugnt tempo. Här är det en fördel att jag har en elcykel där jag får hjälp när det blir lite tyngre vägsträcka.

Vi cyklar vidare och Jessica visar mig en genväg genom en dunge
- Jag gillar att hitta nya vägar på min väg till jobbet. Tar jag samma väg varje dag blir jag lätt uttråkad. Visst det är inte jättebra för cykeln att cykla just här där det kan bli lite lerigt men jag har en rutin för att hålla cykeln i topptrim. Minst en gång i månaden har jag cykel-spa. Då ser jag till att rengöra cykeln ordentligt, borsta och smörja kedjan, pumpa däcken. Allt för att motverka att jag inte ska stöta på patrull när jag väl cyklar sen. Man vill ju inte bli stående längs landsvägen i spöregn, skrattar hon

- Så här på vintern ser jag också till att alltid se över lysen och reflexer. Förutom på cykeln ser jag över att jag själv är utrustad med gott om reflexer. Ett tips jag gärna delar med mig av är att ?pimpa? hjälmen med självhäftande reflexer. På så sätt syns jag bra när jag cyklar på vältrafikerad väg och just reflexerna på hjälmen är svårt att råka dölja av misstag.

Jessicas 3 bästa tips

  • Se till att du syns

  • Införskaffa funtionskläder att cykla i

  • Ta väl hand om din cykel


Här kan du läsa mer om att elcykla i kyla och mörker.